Mirza Ghulam Ahmed Qadiani og Imam Mahdi i følge Profeten Muhammad صلی الله علیه و الہ وسلم

Grunnleggeren av Ahmadiyya-bevegelsen, Mirza Ghulam Ahmed påstår at han oppfyller de profetiene som er fremlagt av Profeten Muhammad vedr. Imam Mahdis komme. Vi skal se på et av disse utsagnene til Profeten, som er å finne i kapittelet Kitab al-Mahdi i Sunan Abi Dawood.

قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ “‏ الْمَهْدِيُّ مِنِّي أَجْلَى الْجَبْهَةِ أَقْنَى الأَنْفِ يَمْلأُ الأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلاً كَمَا مُلِئَتْ جَوْرًا وَظُلْمًا يَمْلِكُ سَبْعَ سِنِينَ ‏”

The Prophet said: The Mahdi will be of my stock, and will have a broad forehead a prominent nose. He will fill the earth will equity and justice as it was filled with oppression and tyranny, and he will rule for seven years.[1]

Fra denne hadith kan vi hente ut tre punkter:

1 – Imam Mahdi vil være etterkommer av Profeten Muhammad
Profeten var fra klanen Banu Hashim, en gren av Qureish. Mirza Ghulam Ahmad Qadiani tilhørte derimot den tyrkisk-mongolske Barlas-klanen og var etterkommer av Mirza Hadi Beg som migrerte fra Samarkand til Qadian på 150-tallet[2]. Barlas-folket kan spore sin ætt opp til Djengis Khan.[3] På ingen måte er Mirza Ghulam Ahmad beslektet med Profeten eller nedstammet fra Bani Hashim.

2 – Imam Mahdi vil fylle verden med likhet og rettferdighet.
Mirza Ghulam Ahmed ble født i 1835, og døde i 1908. Seks år etter at han døde, i 1914, brøt første verdenskrig ut. Mellom 15 – 19 millioner mennesker ble drept og ca 23 millioner soldater ble såret. Krigen regnes som et av de blodigste i menneskehetens historie.[4]

I 1939, nøyaktig 31 år etter at Mirza Ghulam Ahmed dør, bryter andre verdenskrig ut. Denne krigen skiller seg ut ved å være den mest brutale krigen noensinne. 70-85 millioner mennesker ble drept, dette tilsvarer 3% av hele verdens befolkning i 1940.[5]

Etter at andre verdenskrig tar slutt i 1945, bryter USA og Sovjet ut i en kald krig som varer fra 1947 til Sovjetunionen kollaps i 1991.

Mens han levde støttet Mirza Ghulam Ahmed sin tids brutale okkupasjonsmakt i India, det britiske imperiet, med både moralsk støtte og økonomiske midler. Da britene utkjempet boer-krigen mot nederlenderne i Sør-Afrika mobiliserte Mirza Ghulam Ahmed sine troende til å samle inn penger for å støtte den britiske hæren i bytte mot belønning hos Allah. Han ba også om at Allah må la den britiske hæren komme seirende ut av krigen:

“Ved anledning Eid nevnte jeg den britiske regjeringens velvilje og rettet oppmerksomheten til vår forsamling, som innehar inderlig kjærlighet til den britiske regjeringen og anser å leve hyklersk som en stor synd i motsetning til andre folk, mot at alle med oppriktig hjertet ber for at Allah gir vår gode regjering stor seier i denne krigen som foregår i Transvaal. Og jeg sa også at etter Allahs rettigheter på oss gjør islam obligatorisk på oss å vise medmenneskelighet, og spesielt medmenneskelighet mot tjenerne av en slik godhjertet regjering er å anse som thawaab ettersom de vokter våre liv, våre eiendommer og ikke minst vokter vår religion.

Derfor ber jeg alle i vår jamat, uansett hvor de måtte være, å gi chanda i henhold til sin evne for de sårede britene som står svekket i krigen i Transvaal. Gjennom denne annonseringen gjøres denne jamat oppmerksom på at det i hver by skal samles inn chanda, som sammen med listen over denne innsamlingen sendes til Mirza Khuda Baksh i Qadian som har fått denne oppgaven, innen 1.mars (1900)…vår jamat må prioritere denne oppgaven og utføre dette raskt.[6]

3 – Imam Mahdi vil styre i syv år
Mirza Ghulam Ahmed hadde ingen politisk makt og var ikke overhode for noen styresmakt. Dersom man tolker denne profetien som at den ikke handler om politisk styring men spirituell lederskap, er det fortsatt umulig å se hvordan tidsperioden på syv år passer inn i misjonen til Mirza Ghulam Ahmed. Han startet sin kall i 1889, og døde i 1908. I mellom disse årene er det 19 år.

Dette er et eksempel på at Mirza Ghulam Ahmed ikke er den Mahdi som er profetert av Profeten saw. Derfor er det misvisende å referere til han som Mahdi, akkurat som det er feil å anse han som profet. I dette tilfellet ser vi at han ikke treffer de kriteriene som Imam Mahdi skal oppfylle. Dette er en tankevekker for de som tror på Mirza som en ikke-lovgivende profet. Hvordan kan Mirza Ghulam Ahmed følge samme lov som den Profeten Muhammad kom med, når hans påstander spriker så til de grader mot Koranen og Profetens utsagn?


[1] Sunan Abi Dawud 4285

[2] Mirza Ghulam Ahmad Qadiani, Kitaab al-Bariyya i Rohan Khazain, vol. 13, s. 172.

[3] https://www.geni.com/surnames/barlas (sist besøkt oktober 2019)

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_casualties (sist besøkt oktober 2019)

[5] https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

[6] Mirza Ghulam Ahmed Qadiani, Majmua Ishtiharat, vol. 3, s. 218-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *